Οι ανατιμήσεις και ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Οι εργοδότες αισθάνονται μεγάλη ανησυχία, ενώ οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων βλέπουν την αγοραστική αξία των χρημάτων τους να μειώνεται. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει εργασιακή ανασφάλεια και να οδηγήσει το προσωπικό στην αναζήτηση μιας άλλης εργασίας ίσως με έναν καλύτερο μισθό.
Οι υγιείς επιχειρήσεις θα πρέπει λοιπόν να αφουγκραστούν τους υπαλλήλους τους και να μελετήσουν τα σημεία στα οποία επηρεάζονται. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να διαχειριστούν με καλύτερο τρόπο τις ανατιμήσεις χωρίς μεγάλο κόστος.
Αυξήσεις μισθών: Ίσως είναι ο πιο προφανής τρόπος για να βελτιωθεί η αγοραστική ικανότητα ενός υπαλλήλου. Μια αύξηση στο πλαίσιο της υποστήριξης θα μπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά για το προσωπικό για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Μπόνους: Η ασφαλέστερη μορφή βοηθήματος είναι μέσω των μπόνους. Αυτά μπορούν να δοθούν οριζόντια ή βάσει στόχων και να βοηθήσουν και την παραγωγικότητα των εργαζομένων αλλά και την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτά μπορούν να είναι είτε χρήματα είτε χρεωστικές κάρτες φορτωμένες με συγκεκριμένο ποσό για χρήση σε σούπερ μάρκετ αλλά και σε άλλα μαγαζιά που πουλούν είδη πρώτης ανάγκης.
Ευέλικτη εργασία: Το να καθιερωθεί κάποιο υβριδικό μοντέλο απασχόλησης μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα στους εργαζομένους από τη μετακίνηση τους προς τον χώρο εργασίας και τα συνοδευτικά κόστη. Η μερική τηλέργασία με εναλλαγές ή η πλήρης θεσμοθέτηση της όπου είναι αναγκαίο μπορεί να εξοικονομήσει πόρους και από τις δυο πλευρές. Εναλλακτικά, μπορεί να θεσπιστεί ένα επίδομα μετακίνησης που θα ανακουφίσει το προσωπικό από ένα σημαντικό έξοδο.
Δημιουργία αποταμιευτικού προγράμματος: Κάτι που είναι συχνό και στη χώρα μας είναι να συνεισφέρει ο εργοδότης και ο υπάλληλος στη δημιουργία ενός αποταμιευτικού προγράμματος που μέσω των επιτοκίων μπορεί στα επόμενα χρόνια να αποφέρει χρήματα αλλά και να δημιουργήσει μια ασφάλεια ότι υπάρχουν χρήματα στην άκρη για ώρα ανάγκης. Αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες παροχές υγειών επιχειρήσεων και βοηθά πολύ και στην εργασιακή ικανοποίηση.
Ιδιωτική ασφάλιση: Κάτι που εξίσου επιλέγουν πολλές επιχειρήσεις είναι η παροχή ιδιωτικής ασφάλισης με παροχές υγείας και σημαντικές μειώσεις σε επισκέψεις. Τα έξοδα σε ιατρικού ραντεβού και φάρμακα ειδικά την περίοδο που διανύουμε μπορούν εύκολα να εκτροχιαστούν γι’αυτό ένα καλό πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί κι αυτό να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Αλλαγή στην ημέρα πληρωμής: Ίσως πρέπει να εξεταστεί η παροχή μισθού σε δόσεις ανά εβδομάδα ή μέσω προκαταβολής και εξόφλησης, έτσι ώστε να παίρνει πιο άμεσα τα χρήματα του ο εργαζόμενος για να μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες.
Η εποχή απαιτεί ευελιξία και αλλαγές για τη βελτίωση της ζωής και την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων έως ότου αποκατασταθεί η οικονομία.