Actionline

ΟΙ 12 ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ & ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Θέλεις να τα πας καλά στην επόμενη συνέντευξη για εργασία ; Η προετοιμασία είναι το παν .
Έχουμε φτιάξει μια λίστα με τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για να είσαι σωστά προετοιμασμένος δίνοντας τις καλύτερες απαντήσεις . Δεν χρειάζεται να αποστηθίσεις κάθε απάντηση , αλλά μπορείς να προετοιμαστείς μπροστά από έναν καθρέφτη μέχρι να νιώσεις σίγουρος για την παρουσίαση σου .

1.Πείτε μου λίγα λόγια για τον εαυτό σας

Παρόλο που οι εργοδότες θέλουν να μάθουν περισσότερα πράγματα για εσένα δεν κάνουν απλά «κουβέντα» . Ο εν δυνάμει εργοδότης σας θέλει να δει την αντίδραση σου στο “πόσο καλά μπορείτε να παρουσιάσεις τον εαυτό σου”

Πως να απαντήσετε:
Δώσε μια σύντομη απάντηση (2-3 λεπτά) ξεκινώντας από το εκπαιδευτικό σου υπόβαθρο . Προχώρησε στους πιο πρόσφατους εργασιακούς σου ρόλους ,εστιάζοντας στα σημεία που σχετίζονται για την θέση και ολοκλήρωσε με τις δεξιότητες που έχεις αποκτήσει .

2.Ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας ;

Ο υπεύθυνος πρόσληψης δοκιμάζει την ειλικρίνεια σου ενώ ταυτόχρονα εντοπίζει αν έχεις αυτό που χρειάζεται . Σύνδεσε τα δυνατά σου σημεία με συγκεκριμένα παραδείγματα και επέλεξε τις αδυναμίες που προσπαθείς να βελτιώσεις . Να έχεις πάντα κατά νου να αναφέρεις τα χαρακτηριστικά που πληρούν τις προϋποθέσεις για την συγκεκριμένη θέση εργασίας .

Πως να απαντήσετε:
Όταν περιγράφεις τα δυνατά σου σημεία, φρόντισε να είσαι πάντα ακριβής. Μοιράσου τις πραγματικές σου δυνάμεις, όχι αυτές που πιστεύεις ότι θέλει να ακούσει ο εργοδότης. Να είσαι συγκεκριμένος και να επιλέξεις τα δυνατά σου σημεία που είναι σχετικά και βασίζονται στις απαιτήσεις του ρόλου της εργασίας. Το πρώτο βήμα για να περιγράψεις τις αδυναμίες σου είναι να αναγνωρίσεις ότι έχεις κάποιες. Ολοκλήρωσε την απάντησή σου με θετική νότα, συνδέοντας τις αδυναμίες σου με πρακτικά παραδείγματα για το πώς προσπαθείς να τις ξεπεράσεις, για να δείξεις ότι έχεις αυτογνωσία και ότι θέλεις να γίνεις καλύτερος στη δουλειά σου.

  1. Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά σας;

Ο εργοδότης αναζητά λεπτομέρειες για να διαπιστώσει ότι μπορείς να κάνεις τη δουλειά. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδείξεις την προϋπηρεσία σου με συγκεκριμένα παραδείγματα και αποτελέσματα . Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ερώτηση: «Πες μου για μια πρόκληση ή σύγκρουση που έχεις αντιμετωπίσει στη δουλειά και πώς την έχεις αντιμετωπίσει;».

Πώς να απαντήσετε:
Ένας πολύ καλός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις τη μέθοδο STAR: Όρισε το πλαίσιο της ιστορίας (situation / κατάσταση), εξήγησε τι απαιτήθηκε από εσένα (task/ εργασία), τι έκανες για να πετύχεις τον στόχο (action/ δράση), και την επιτυχία όλων (results/ αποτελέσματα).

4.Γιατί είστε ιδανικός γι’ αυτή την θέση εργασίας ;

Οι υπεύθυνοι λαμβάνουν συνήθως εκατοντάδες αιτήσεις για την ίδια θέση εργασίας και αυτό που θα ήθελαν να γνωρίζουν όταν κάνουν αυτήν την ερώτηση είναι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα γνωρίζεις ποιοι είναι οι άλλοι υποψήφιοι, οπότε μπορείς να συνοψίσεις τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά σου. Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ερώτηση «Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ;» και «Τι σας ενδιαφέρει για αυτόν τον ρόλο;»

Πώς να απαντήσετε:
«Πούλησε τον εαυτό σου!» Σκέψου τα πιο εντυπωσιακά και μοναδικά σου πλεονεκτήματα που σχετίζονται στενά με την περιγραφή της θέσης εργασίας, συνόψισέ τα και παρουσίασε τον εαυτό σου με τρόπο που να απεικονίζει ξεκάθαρα τις ιδιότητες που θα μπορούσες να φέρεις στην εργασία. Θα πρέπει να προσθέσεις πόσο επιτυχημένος θα ήσουν σε αυτή τη νέα θέση και πόσο καλά θα ταίριαζες στην εταιρική κουλτούρα.

5.Γιατί θέλετε να αποχωρήσετε από την τωρινή σας εργασία ;

Οι εργοδότες “ψαρεύουν” για τους λόγους που σε ωθούν να θέλεις να αλλάξεις εργασία. Επίσης, δοκιμάζουν αν θα κακολογούσες την εταιρεία τους αργότερα. Δεν πρέπει ποτέ να μένεις στο παρελθόν και το πιο σημαντικό, μην μιλάς ποτέ αρνητικά για τον προηγούμενο ή τον τρέχοντα εργοδότη σου, ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους αποχωρείς.

Πώς να απαντήσετε:
Να είσαι άμεσος και επικέντρωσε την απάντησή σου στα θετικά που θα φέρει αυτή η κίνηση, ειδικά αν δεν έφυγες κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Εστίασε στον εαυτό σου, σε αυτό που θέλεις να πετύχεις και στην προθυμία σου να εκμεταλλευτείς νέες ευκαιρίες και όχι σε αυτά που έκανε λάθος ο προηγούμενος εργοδότης σου. Εάν απολύθηκες, απλώς δήλωσε ότι σε άφησαν να φύγεις.

6.Πως θα εξηγούσατε αυτό το κενό στην απασχόληση σας ;

Ένα κενό αρκετών μηνών έως ενός έτους στο βιογραφικό σας μπορεί να δημιουργήσει μερικά ερωτηματικά στους υπεύθυνους κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. Είτε αν επέλεξες να αφοσιωθείς στην οικογένεια σου, είτε αν συνέχισες την εκπαίδευσή σου είτε αν απλώς δεν είχες την επιτυχία να αποκτήσεις νέα απασχόληση, πρέπει να βοηθήσεις έναν εργοδότη να κατανοήσει τους λόγους για τα κενά της σταδιοδρομίας σου.

Πώς να απαντήσετε:
Να είσαι ειλικρινής και να αποφεύγεις να παρακάμπτεις τα κενά εργασίας σου κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων για δουλειά. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση είναι να εξηγήσεις με ειλικρίνεια και συντομία. Βεβαιώσου ότι ο εργοδότης κατανοεί τι έχεις κάνει και τους λόγους πίσω από αυτές τις αποφάσεις .

  1. Τι είδους τύπο εργασίας προτιμάτε;

Οι εργοδότες θέλουν να προσδιορίσουν εάν είσαι ο κατάλληλος για την εταιρική τους κουλτούρα. Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ερώτηση «Προτιμάτε να εργάζεστε ανεξάρτητα ή ως μέλος μιας ομάδας;» και «Ποια είναι η ιδανική δουλειά σας;»

Πώς να απαντήσετε:
Πριν απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση, φρόντισε να ερευνήσεις τον ρόλο για τον οποίο υπέβαλλες αίτηση και την κουλτούρα της εταιρίας . Δύο καλά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναφέρεις εδώ είναι η ικανότητά σου να είσαι ευέλικτος και προσαρμοστικός. Μπορείς επίσης να αναφέρεις το εργασιακό περιβάλλον στην προηγούμενη εργασία σου, ποιες πτυχές σου άρεσαν και ποιες προτιμάς να αλλάξεις.

8.Πώς διαχειρίζεστε το άγχος και την πίεση;

Ο εργοδότης σας θέλει να μάθει πώς θα αντιδρούσες σε αγχωτικές καταστάσεις στη δουλειά. Αυτή η ερώτηση μπορεί επίσης να συνδεθεί με την ερώτηση «Ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας;»

Πώς να απαντήσετε:
Δείξε στον υπεύθυνο ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις μια αγχωτική κατάσταση παραγωγικά και θετικά. Μπορείς επίσης να μοιραστείς μερικές από τις τεχνικές σου για τη μείωση και τη διαχείριση του άγχους ή να περιγράψεις με παραδείγματα όταν αντιμετώπισες με επιτυχία μια αγχωτική κατάσταση στην εργασία. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις τη μέθοδο STAR σε αυτήν την περίπτωση.

  1. Γιατί θα θέλατε να εργαστείτε σε αυτήν την εταιρεία;

Κάνοντας αυτήν την ερώτηση, οι εργοδότες θέλουν να δουν πόσο προετοιμασμένος είσαι για τη συνέντευξη και αν αφιέρωσες χρόνο για να μελετήσεις την εταιρία και τον πιθανό εργοδότη σας. Θέλουν επίσης να ψαρέψουν για τους επαγγελματικούς σου στόχους και να κατανοήσουν τις προτεραιότητές σου.

Πώς να απαντήσετε:
Μια καλή απάντηση θα δείξει τις γνώσεις σου για την εταιρεία και τον κλάδο της. Επέλεξε έναν συγκεκριμένο λόγο για τον οποίο θέλεις να εργαστείς για την εταιρεία , μπορείς να εστιάσεις στην κουλτούρα, τη φήμη ή το ήθος της εταιρείας, τη θέση της στην αγορά ή τις δυνατότητες ανάπτυξης ή το πάθος για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

  1. Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια;

Οι υπεύθυνοι θέλουν να αποκτήσουν μια αίσθηση των προσωπικών σου στόχων, προσδοκιών και φιλοδοξιών. Θέλουν να μάθουν εάν οι προσδοκίες σου είναι ρεαλιστικές, εάν έχεις κίνητρο για τη δουλειά και εάν η απασχόλησή σου είναι επένδυση για την εταιρεία ή απλώς μια βραχυπρόθεσμη λύση. Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ερώτηση «Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τα επόμενα 5 χρόνια;»

Πώς να απαντήσετε:
Θα πρέπει να προσαρμόσεις την απάντησή σου ανάλογα με την συνέντευξη που κάνεις. Μην εστιάζεις σε προσωπικούς στόχους, όπως ο γάμος και η ανατροφή παιδιών, αλλά σε επαγγελματικούς.

Συζήτησε τις δεξιότητες που θέλεις να αναπτύξεις και τι θέλεις να επιτύχεις. Δεν χρειάζεται να μοιράζεσαι πάρα πολλές πληροφορίες. Εάν σκοπεύεις να δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση κάποια μέρα, ίσως πρέπει να σκεφτείς εάν μια τέτοια απάντηση θα επηρεάσει τις πιθανότητές σου για απασχόληση.

  1. Ποιες είναι οι μισθολογικές σας προσδοκίες ;

Ο εργοδότης θέλει να μάθει πόσο “κοστολογείς” την εργασίας σου και θέλει να βεβαιωθεί ότι οι προσδοκίες σου είναι σύμφωνες με το ποσό που έχει προϋπολογιστεί για την θέση.

Πώς να απαντήσετε:
Κάνε κάποια έρευνα πριν από τη συνέντευξή και σύγκρινε τον μισθό σου για να λάβεις ένα εύρος μισθών που να είναι δίκαιο και καλά ενημερωμένο. Πάντα να ζητάς το καλύτερο δυνατό και να αφήνεις χώρο για διαπραγμάτευση.

  1. Έχετε ερωτήσεις;

Μια συνέντευξη είναι μια ευκαιρία για να ενημερωθείς ο ίδιος από την εταιρεία και να δεις αν σου ταιριάζει. Επιπλέον αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να δείξεις ότι είσαι ενθουσιασμένος με τον ρόλο και θέλεις να είσαι πλήρως ενημερωμένος.

Πώς να απαντήσετε:
Θα πρέπει πάντα να έχεις προετοιμάσει από πριν τις ερωτήσεις που θέλεις να κάνεις . Αυτό δείχνει την προθυμία σου για τη δουλειά και αποδεικνύει ότι έχεις δώσει αρκετή σημασία για να προετοιμαστείς εκ των προτέρων. Εάν είναι η πρώτη σου συνέντευξη, κάνε ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα τον ρόλο και απέφυγε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τον μισθό, την πολιτική άδειας και τον κώδικα ενδυμασίας.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το τι μπορείτε να ρωτήσετε

Ποιες είναι οι καθημερινές ευθύνες αυτού του ρόλου;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά κάποιου που θα πετύχαινε αυτόν τον ρόλο;

Ποιοι είναι οι τωρινοί στόχοι της εταιρείας και πώς μπορεί να συμβάλει ο ρόλος μου;

Scroll to Top