Actionline

TIPS ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


                 Και ναι τα κατάφερες… Μόλις έλαβες πρόσκληση σε συνέντευξη για εργασία!

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Τι είναι αυτό που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις;
Τι λάθη πρέπει να αποφύγεις;

Λύσεις υπάρχουν για όλα… αρκεί να έχεις θέληση!

1.Προετοιμασία για σωστές απαντήσεις
Και πώς θα πρέπει να γνωρίζεις εσύ ποιες είναι οι σωστές απαντήσεις για τον εκάστοτε εργοδότη;

Μια έρευνα με τις ερωτήσεις που αφορούν τον συγκεκριμένο τομέα εργασίας είναι το κλειδί που θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς για την συγκεκριμένη εργασία και θα σε βοηθήσει να μεταβείς στο επόμενο βήμα, ανεξάρτητα για το ποιον εργοδότη καλείστε να εργαστείτε. Αναζητήστε άρθρα ή ακόμη και blogs που θα περιγράφουν για την συγκεκριμένη εργασία και προετοιμαστείτε καλά.

Έχετε σκεφτεί ότι αν τα όσα αναφέρονται στο βιογραφικό σας είναι σαφές και για όσους δεν σας γνωρίζουν;

Δημιουργήστε ένα βιογραφικό που δεν θα υπάρξει το ενδεχόμενο αμφισβήτησης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ενσωματώσετε στο βιογραφικό σας όσα πραγματικά έχετε πράξει έως σήμερα. Θυμηθείτε ότι αν έχετε συμπεριλάβει ψεύτικα στοιχεία ή εμπειρίες στο βιογραφικό σας θα δημιουργήσετε μια κακή εικόνα, όταν κληθείτε να απαντήσετε σχετικά με αυτή την εμπειρία σας.

2.Επαγγελματική εμφάνιση
Μια άψογη εμφάνιση μόνο θετικές εντυπώσεις μπορεί να δημιουργήσει. Μεριμνήστε ώστε τα ρούχα σας και τα υποδήματά σας να είναι προσεγμένα, ανεξαρτήτως παλαιότητας. Η εμφάνιση σας θα πρέπει να είναι σοβαρή και περιποιημένη που θα ανταποκρίνεται στην θέση εργασίας, την οποία διεκδικείτε.

Λάβετε υπόψη σας ότι σε κάθε τομέα εργασίας υπάρχουν διαφορετικά dress codes. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να αποφύγετε jeans, T-shirts ή άλλα φορέματα που αφήνουν ακάλυπτο μεγάλο μέρος του σώματος. Αποφύγετε ακόμη έντονα χρωματιστά ρούχα και βαριά αρώματα. Σημαντικό είναι να δημιουργήσετε μια επαγγελματική εμφάνιση χωρίς δυσάρεστα αποτελέσματα, ώστε να κερδίσετε το ενδιαφέρον του ακροατή σας.

3. Γλώσσα του σώματος
Σκεφτείτε ότι ο άνθρωπος που έχετε απέναντί σας παρατηρεί την κάθε σας κίνηση. Σχεδόν το 80% της επικοινωνίας στηρίζεται σε μη λεκτικό επίπεδο. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης θα πρέπει να διατηρείτε μια οπτική επαφή με τον συνεντευκτή σας και η στάση σας να υποδηλώνει αυτοπεποίθηση και ευγένεια.

Συστηθείτε δίνοντας του το χέρι με σταθερό παλμό και δείξτε του αυτοπεποίθηση, σιγουριά και τον δυναμισμό του χαρακτήρα σας. Επαναλάβετε την χειραψία και όταν η διαδικασία της συνέντευξης ολοκληρωθεί, ευχαριστήστε τον συνομιλητή σας για τον χρόνο που διέθεσε να σας ακούσει και ιδανικά ευχηθείτε του καλή συνέχεια προτού εγκαταλείψετε τον χώρο.
4. Επικοινωνία
Ίσως από τα πιο βασικά στοιχεία διεκπεραίωσης μιας συνέντευξης. Κρατήστε τον εαυτό σας συγκρατημένο. Μην γίνεστε παρορμητικοί επιδιώκοντας να τα πείτε όλα, όταν εσείς θεωρείτε ιδανικό. Αφήστε τον συνεντευκτή σας να κάνει τις ερωτήσεις και απαντήστε με σαφήνεια κερδίζοντάς τον με επιχειρήματα.

Να είστε ευγενικοί, αποφεύγοντας αρνητικά σχόλια για πρώην συνεργάτες. Μην αφήνετε περιθώρια διαμφισβήτησής με ειρωνικά σχόλια, γέλια και έντονους ήχους.

Αν δεν έχετε καταλάβει απόλυτα την ερώτηση, ζητήστε να επαναλάβουν την ερώτηση ή κάντε ερωτήσεις ώστε να επιβεβαιωθείτε ότι σίγουρα καταλάβατε αυτό που σας ρώτησαν ώστε να μην απαντήσετε άστοχα. Έτσι, θα δείξετε ότι προσεχτικός με κάθε κίνηση και δεν πανικοβάλλεστε. Δεν σημαίνει ωστόσο ότι σε κάθε ερώτηση θα πρέπει να λειτουργείτε με αυτό τον τρόπο, παρά μόνο αν κάτι δεν έχετε καταλάβει σωστά.

Γράφει η Τζίνα Βαμβάτσικου

Scroll to Top