Όλοι οι χώροι ομορφαίνουν με το γέλιο και όλοι οι άνθρωποι. Μπορεί να μας ακούγεται περίεργο αλλά ακόμα και στο χώρο εργασίας το γέλιο είναι απαραίτητο. Όπως αναφέρουν έρευνες από το Wharton, το MIT και το Business London School, κάθε χαχανιτό ή γελάκι φέρνει μαζί του μια σειρά επιχειρηματικών πλεονεκτημάτων στο χώρο εργασίας. Το γέλιο ανακουφίζει από το άγχος και την πλήξη, ενισχύει την εγγύητητα μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών, την ευημερία, και ενισχύει όχι μόνο τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία αλλά και την ακρίβεια και την παραγωγικότητα.
Και όμως, όπως υπογράμμισε πρόσφατα ο υποψήφιος MBA Eric Tsytsylin σε μια παρουσίαση στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Stanford, οι ενήλικες που εργάζονται γελάνε ελάχιστα κατά την διάρκεια της εργασίας τους. Τα μωρά γελάνε, κατά μέσο όρο, 400 φορές την ημέρα ενώ άτομα άνω των 35 ετών, μόλις 15. Μια πρόσφατη μελέτη για τις Η.Π.Α. διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι γελάνε πολύ λιγότερο τις καθημερινές από ό, τι γελάνε τα Σαββατοκύριακα.
Ο καθηγητής του Harvard Business School , Alison Wood Brooks, ισχυρίζεται ότι τα αστεία στην εργασία μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν πιο ικανοί. Ένα αστείο λοιπόν δεν προκαλεί μόνο ψυχική ευφορία αλλά και φυσικές αλλαγές στο σώμα. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, το γέλιο αυξάνει την πρόληψη οξυγόνου με αποτέλεσμα να ωθεί την απελευθέρωση ενδορφινών. Μπορεί, επίσης, να τονώσει την κυκλοφορία και να βοηθήσει τη χαλάρωση των μυών, ώστε να συμβάλουν στη μείωση του στρες.
Δεδομένου ότι όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το χαμηλότερο στρες ωφελεί τους εργαζομένους το γέλιο φαίνεται όχι μόνο καλό, αλλά απαραίτητο στο χώρο εργασίας. Μια ομάδα ερευνητών βρήκε ότι εργαζόμενοι οι οποίοι παρακολούθησαν μια ταινία κωμωδίας ήταν 10% πιο παραγωγικοί από τους ομολόγους τους.
Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν μειονεκτήματα για υπερβολικό χιούμορ – ή υπερβολικό γέλιο. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα βρώμικα αστεία ή πάλι μπορεί κάποιοι εργαζόμενοι να ενοχληθούν ή να μην μπορούν να εκφραστούν ανάλογα. Η καθηγήτρια της Bussiness School του Harvard, Rosabeth Moss Kanter, σημειώνει ότι κάποιες φορές μειονότητες όπως για παράδειγμα μια γυναίκα σε μια ομάδα ανδρών, μπορεί να αισθανθεί πιεσμένη να γελάσει.
Γι αυτό το χιούμορ πρέπει και οφείλουμε όλοι να είναι μέσα στα όρια της κοινωνικής ευπρέπειας. Το γέλιο συνολικά είναι καλό και τα οφέλη υπερβαίνουν τους κινδύνους.
Η συμβουλή μας: Αφήστε το γέλιο σας ελεύθερο. Όχι όλη την ημέρα, αλλά κάθε μέρα.
Το γέλιο είναι ένα κοινωνικό μήνυμα μεταξύ των ανθρώπων. Μερικές φορές στη μέση μιας αγχωμένης ημέρας, ένα χαμόγελο είναι πάντα ανακουφιστικό.