Actionline

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΤΙ; ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΗΣ ΣΟΥ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ!

Η ολοκλήρωση του πανεπιστημίου μπορεί να είναι η πιο ευχάριστη στιγμή αλλά και μια στιγμή αμηχανίας. Και τώρα τι;

Η εκπαίδευση παρέχει μια μορφή ασφάλειας και το να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας μπορεί να μας δημιουργήσει ένα άγχος για το ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο μας βήμα. Βγαίνουμε για τα καλά από τη ζώνη ασφαλείας μας και πρέπει πλέον να ετοιμάσουμε ρεαλιστικά και ως ενήλικες το επόμενο μας βήμα.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε μερικά σενάρια που μπορούν να προσαρμοστούν πάντα σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες!

Αναζήτηση εργασίας

Το πιο συνηθισμένο σενάριο είναι μετά την αποφοίτηση να αρχίσεις να αναζητάς μια δουλειά στο αντικείμενο σου ή μια θέση πρακτικής που θα σου δώσει τα πρακτικά εφόδια για να ξεκινήσεις την καριέρα σου. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος αυτός δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα γι’αυτό θα χρειαστεί να αξιοποιήσεις όλα τα μέσα που διαθέτεις. Μπορείς να επισκεφτείς τις θέσεις εργασίας της ActionLine ή/και να αναζητήσεις παράλληλα σε όλες τις ιστοσελίδες που δημοσιεύουν αγγελίες. Σημαντικό ρόλο παίζει και το LinkedIn καθώς μεγάλες εταιρείες δημοσιεύουν τις θέσεις εργασίας τους και εκεί. Γενικά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η αναζήτηση εργασίας είναι full time job από μόνου του, γι’ αυτό εξοπλίσου με υπομονή και ξεκίνα σήμερα την αναζήτηση.

Μεταπτυχιακές σπουδές

Στην Ελλάδα σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο πληθυσμός που είναι εγγεγραμμένος και ενεργός σε έναν μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών είναι στο 10%, κάτι που αναλογικά με τον αριθμό κατοίκων της χώρας είναι ικανοποιητικό. Αρκετοί, λοιπόν, είναι αυτοί που επιλέγουν την εξειδίκευση στον τομέα τους ή ανοίγουν νέα «παράθυρα» σε ό,τι αφορά την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Είναι γεγονός ότι η ανεργία των προηγούμενων ετών οδήγησε στην αύξηση των εγγραφών σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα, ώστε να αξιοποιηθεί ο χρόνος όσο πιο ποιοτικότερα γίνεται. Συνεπώς, η επιλογή του να συνεχίσεις τις σπουδές σου δεν είναι απαραίτητα κακή. Μπορεί να σου κερδίσει χρόνο αν τώρα δεν μπορείς να βρεις την εργασία που θα ήθελες και παράλληλα θα σου προσφέρει περισσότερα εφόδια. Πολλά τμήματα παρέχουν υποτροφίες, ενώ υπάρχουν και δωρεάν μεταπτυχιακά που μπορείς να αναζητήσεις.

Γραφεία διασύνδεσης

Μια καλή συμβουλή είναι κρατήσεις επαφή με το αντίστοιχο γραφείο διασύνδεσης του πανεπιστημίου σου, που ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν να επιδείξουν κάποιο έργο. Μπορείς να λάβεις μέρος σε σεμινάρια και συνέδρια που διοργανώνονται υπό την αιγίδα του καθώς και σε μέρες καριέρας. Κάποια γραφεία μάλιστα παρέχουν ατομική συμβουλευτική για τη σύνταξη βιογραφικού και την επιλογή καριέρας, ενώ δημοσιεύουν και αγγελίες εργασίας.

Gap year

Θα το ακούσεις πιο πολύ στο εξωτερικό να συμβαίνει που οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές αλλά αν αποφασίσεις να το εφαρμόσεις και δεν ασχοληθείς με την εύρεση σταθερής εργασίας για ένα συγκεκριμένο διάστημα, έχει κι αυτό να σου προσφέρει πολλά. Δεν μιλάμε για ένα έτος στο οποίο δεν θα κάνεις τίποτα. Μιλάμε για ένα έτος που θα φροντίσεις να έχεις καλή ψυχική υγεία, θα ταξιδέψεις αν το επιτρέπουν τα οικονομικά σου για να λάβεις ερεθίσματα και θα ορίσεις νέους στόχους. Άλλοι αξιοποιούν τον χρόνο αυτό συμμετέχοντας σε σύντομα προγράμματα απασχόλησης είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό αποκτώντας έτσι νέες εμπειρίες και βιώματα. Ο εθελοντισμός, τα χόμπι και η ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι κάτι που δεν πρέπει να το αφήσεις ούτε στο gap year σου.

Η απόφαση για το τι θα κάνεις μετά από την αποφοίτηση σου από το πανεπιστήμιο μπορεί να είναι δύσκολη. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να βρουν απευθείας μια εργασία πλήρης απασχόλησης, ενώ άλλοι να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι έχετε επιλογές. Κάντε την έρευνά σας και αξιοποιήστε στο έπακρο τη βοήθεια και τις συμβουλές που έχετε στη διάθεσή σας.

Scroll to Top